söndag 18 oktober 2015

Giraffer som dricker vatten

Vi startade i gryningen och åkte runt Fish lake. Inget vatten men en och annan ståtlig palm, och vildsvin, zebror och strutsar på rad.
Zebraföl
Vildhund
Vi drack kaffe och åt croissanter medsmugglade från frukosten, eller korvassanter, som Göran döpte dem till eftersom vi fyllt dem med salami och brieost. Vi satt kvar i bilen vid ett vattenhål där giraffer med olika stilar drack sin frukost. Kom osökt att tänka på min mamma (155 cm över havet) som säger att det är enklare att hämta en pall när man behöver det än att huka sig genom livet.




Gamar som kör en avancerad luftstridsövning brukar innebära att något intressant hänt nere på marken, och så också denna gång. Ett kadaver låg lämpligt placerat mellan två vägar (placerat för oss turister?). Gamarna gick ner för landning och satt på avstånd och väntade på sin tur. Hyenorna gjorde återkommande attacker mot kadavret, två elefanter bråkade i buskarna med varandra och med hyenorna Elefanterna jagade med jämna mellanrum bort hyenorna från kadavret. Att elefanterna verkade så upprörda, och petade på kadavret med framfötterna fick oss att misstänka att det var en död elefantunge som låg där. En nyinköpt bok om Afrikas vilda djur berättade att under senare delen av torkperioden händer det att elefantungar inte orkar följa med hjorden när den vandrar mellan vatten och föda. De blir då ett lätt byte för lejon och hyenor.
Tre gamar, en hyena och ett kadaver



Hyena som håller sig borta från ilskna elefanter, men som snart är tillbaks, som en fluga till en sockerbit
Hyena nummer 2 blir bortjagad av arg elefant. Den visar total underkastelse, men som sagt - snart tillbaks igen!
Två upprörda elefanter vid kadavret. Ingen bråkar med två upprörda elefanter. Jag önskar att jag kunde återge trumpetandet, där behövs inte googles translate, budskapet var kristallklart; gå din väg, annars blir det ett kadaver till!
Här bråkar elefanterna med varandra. Elefanterna var irriterade. 

Gam kommer in för landning. Ingen tycker om gamar, men de kan ju inte rå för hur de ser ut.  Enligt affischer på stan är de dessutom hotade, och vem ska ta hand om alla resterna om gamarna dör ut? Jag slår ett vingslag för dessa renhållningsarbetare!
Hyena tar ett bad efter skrovmålet. Till skillnad mot gamarna har hyenorna något sympatiskt över  sig. Den här   såg verkligen ut att njuta av sitt bad.

1 kommentar: